Rosenkavaleren fra The Met i New York til Gimle på Frogner. #MetLiveHd

The Metropolitan Opera  i New York strømmer flere av sine oppsetninger live i HD til kinoer rundt om i verden. Den 13.Mai 2017 ble Strauss`s Der Rosenkavalier strømmet direkte til blant annet sjarmerende Gimle kino på Frogner. Jeg hadde sikret meg billetter og det er jeg veldig glad for. Gimle kino er en tradisjonsrik kino fra 1939 og den tilbyr blant annet komfortable og romslige seter, alkoholservering, seniorkino og direkteoverført opera/ballett. Til og med foajeen er gjennomført i god gammeldags stil. Her er det bare å gi seg over og la nostalgien ta tak.

Jeg kjøper en øl – Elina tar seg en sig.

IMG_0574

Mens vi venter på at forestillingen skal starte vises direkte film fra bak scenen der vi får et innblikk i hvor mye som kreves før en forestilling skal møte sitt publikum. Pulsen er naturligvis høy og konferansieren intervjuer de han får tak i av crew, utøvere og andre involverte.  Denne overføringen skjer også i pausene der vi får høre fra blant annet hovedrollene Renée Fleming (Marschallin) & Elīna Garanča (Octavian). Enn så lenge, er dette et meget godt alternativ til de som ikke har mulighet å reise til New York. Jeg storkoser meg og tar inn stemningen fra The Met og fra Gimle. Teppet går opp og etter 20 sekunder fra første tone er jeg allerede overveldet.

 

«Hofmannsthal’s fascinating libretto deftly combines comedy, dreamy nostalgic fantasy, genuine human drama, and light but striking touches of philosophy and social commentary.»

Richard Strauss regnes som en av de mest innflytelsesrike senromantiske komponistene. Rosenkavaleren er en komisk opera i tre akter, som ble uroppført 26.Januar 1911 i Semperoper i Dresden. Den er satt til en idealisert Wien av fortiden, Strauss`mest populære opera handler om en klok verdenskvinne som er involvert med en mye yngre elsker som etterhvert blir nødt til å akseptere tidens tann, og gi han opp til en ung arving.

 

15ROSENKAVALIER1-master768

I denne oppsetningen tar Renée Fleming farvel med en av sine signaturroller Marschallin sammen med Elīna Garanča som synger sin første Octavian i Nord-Amerika. I de andre rollene finner vi Günther Groissböck som Baron Ochs, Erin Morley som Sophie, Marcus Brück i sin Met-debut som Faninal, og Matthew Polenzani som den Italienske Sangeren. Orkesteret ledes av Sebastian Weigle og regi er av Robert Carsen. Der Rosenkavalier er et samarbeid mellom ROH, Covent Garden og Teatro Regio di Torino.

Jeg finner et ledig bord i pausen(e), og leser meg opp på komponist, librettist og handling. Ekstra berørende så langt er Erin Morley som Sophie. Kvelden går og timene flyr. Dette er så gjennomført magiskt og vakkert. Jeg er overrasket over hvor mye atmosfære jeg kunne føle gjennom en storskjerm, og hvor mange ganger tårene presset seg på. Mye takket være Gimle og mye takket være fantastiske sangere i en storslagen setting. Strauss, you rock og Rosenkavaleren er vidunderlig queer!

Kinoprogrammet for 17/18 blir lagt ut for salg 23.August: http://www.nfkino.no/oslo/opera/

«Løp og kjøp»! Dette var stas.

 

greenorangesign

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s