Vi ble med Ung i Operaen i Operaen! Det var gøy. Og ungt.

«Jeg håper at vi fremover også får muligheten til å arrangere disse eventene for unge, samt at vi kanskje kan utvide satsingsfokuset vårt til også å gjelde gruppen rett over 30. Jeg har nemlig i lang tid hørt at 30 er det nye 20…»

Vil du oppleve en kveld litt utenom det vanlige? Ung i Operaen tilbyr skreddersydde forestillingstilbud for deg mellom 16 og 30 år på en av Norges beste kultur-scener, Den Norske Opera & Ballett. Enten du liker det klassisk eller moderne er sjansen stor for at du vil finne scenekunst etter din smak her. Ingen forkunnskaper er nødvendig. Organisasjonen blir drevet av Operaens ungdomsambassadører og tilbyr blant annet sterkt rabatterte billetter til utvalgte forestillinger. Ung i Operaen er et program med mål om å skape interesse og entusiasme for både klassisk og moderne oppsetninger av opera og ballett. Jeg har fra første stund vært veldig nysgjerrig på akkurat denne organisasjonen, hvordan de jobber, hvem de er og hva som motiverer de.

_MG_9977

_MG_0045

Det er Calixto Bieito`s Carmen på hovedscenen, foajeen er tydelig preget av ca 200 unge mellom 16 og 30 år. Det blir en litt annen puls med et større mangfold, med litt større kontraster enn vanlig i denne marmordominerte foajeen. Jeg suger det til meg og blir kvelden ut. Som egentlig ikke var en del av planen. I foajeen foregår en egen introduksjon fremført av en av Operaens formidler Torill Eriksen Rørvik. Ungdommene lytter fokusert.

«Love is a rebellious bird. That none can tame. And it is well in vain that one calls it. If it suits him to refuse»

Hovedscenen skal straks farges av fantastiske solister, operakor, operaorkester og barnekor, spennende regigrep og scenografi. Operaorkesteret ledes av estiske Kristiina Poska. Jeg sender inn fotografen bak scenen slik at vi får en liten sniktitt fra sidescenen. Hva som skjer bak sceneteppet, i forkant og underveis er virkelig en forestilling i seg selv. Mennesker, nerver, maskiner og kulisser som er i bevegelse og i system slutter aldri å fasinere. Bieito fant sin Carmen ved grensen til Marokko. Langt ifra den Carmen vi vanligvis forventer å se. Hans forestilling er virkelighetsnær, rå, og samfunnsaktuell. Hun, gjennom hans øyne og til min opplevelse er nesten rovdyraktig i sin dans med kjærligheten og med lidenskapen. «Åpen himmel, et fritt liv, din vilje er din lov!» synger hun så vakkert når hun forfører sin Don Josè på et leopardmønstret fleeceteppe, omringet av rånebiler.

CARMEN-2015
Foto: Erik Berg
_mg_8128
Foto: Patricia Varela
_mg_8196
Foto: Patricia Varela
_mg_7834
Foto: Patricia Varela
_mg_8152
Foto: Patricia Varela

_MG_0040Vi tar plass, og når orkesteret spiller sine første toner går både teppet og pulsen opp. Etter 1,5 time har Carmen rukket å rømme fra arrest, danset på biltak, forføre en soldat, og fått han til å desertere. Alt til Georges Bizet`s vakre musikk. Nå er det pause og jeg tar tak i et par av ungdomsambassadørene for en liten prat. Jeg er nysgjerrig på hvem de er, hvordan de fant veien hit, og hva de tenker om fremtiden.

Først møtes jeg av en ung og engasjert mann som heter Lars Georg Enge Sæterøy(22). Han bor på Vålerenga og har et sterkt forhold til Edvard Grieg. Han forteller meg at han har vært ungdomsambassadør i 2 år og at han i tillegg til studier på Universitetet og jobb på Nasjonalgalleriet, er medlem av to kor og jobber frivillig for nok en operabasert organisasjon for ungdom som heter publikUng.

12165726_10206070220729662_1993294903_n

Hvor henter du energien din fra? Jeg vet ikke helt, sier han og ler. Men jeg trives veldig godt i det.

Hva gir deg størst glede ved å være ungdomsambassadør i Operaen? Å få bli kjent med så mange ulike mennesker, hvor alle deler den samme fascinasjonen for ballett og opera, samtidig er det utrolig lærerikt å komme under huden på en såpass sterk kulturinstitusjon som Operaen er. Man kan aldri være nok på operaen, og jeg er så glad jeg får mulighet til å ha dette huset som et ”andre hjem”.

Hva drømmer du om i fremtiden? Å få studere mer, bo i utlandet, og reise mer. Samtidig håper jeg i framtiden å få jobbe med kunst og kultur på lik linje som jeg gjør i dag, det er virkelig oppløftende!

Hvordan fant du veien hit? Tenker du at mangfoldet er bredt nok, hva mer kan UIP gjøre for å rekruttere?

Hvis du kunne drukket kaffe med en historisk person, hvem ville det da vært? Oscar Wilde, både hans liv og personlighet fascinerer meg.

Favoritt komponist? Jeg har alltid latt meg fange av Debussys impresjonistiske toner, så jeg gleder meg veldig til å se Pelléas et Mélisande i april!

Hvor drømmer du om å bo? Jeg har et sterkt forhold til København og Paris, og håper å bo eller studere der en eller annen gang. Utenom det synes jeg Oslo er en fantastisk by.

Hvilken opera har du ikke sett, men drømmer om å se? Jeg har enda ikke sett La Bohème, men får endelig sjansen i mai, gleder meg veldig til det!

– Vi gleder oss på dine vegne Lars Georg! Takk for hyggelig prat og lykke til med alt.

Operaens Ungdomsambassadører er en gruppe unge mennesker med interesse for kultur, som ønsker å spre kunnskap, interesse og skape oppmerksomhet rundt det som skjer ved Operaen. De arrangerer Ung i Operaen-arrangementer for unge mennesker som enten liker opera, ballett, klassisk musikk eller bare er nysgjerrig på det som skjer.
Meld deg på deres mailingliste så får du både tilbud, tips og informasjonen først. http://operaen.no/barn-og-unge/ung-i-operaen/

Vi tar en liten snakk med Ishita Barua. Hun er 29 år, har vært ambassadør i ca 2 år og jobber som lege på Bærum sykehus og for Kreftregisteret. Hun har vokst opp på Grünerløkka og Veitvet og fra barndommen lært av sine foreldre at utdannelse må følges opp av dannelse.
11429685_10153318562450985_7636785678338867966_n
Dette var viktig for dem da de selv aldri fikk muligheten. Så derfor sørget de for at barna deres ble introdusert for klassisk musikk. Jeg er derfor skolert i klassisk indisk vokaltradisjon, og supplerte med opera ett semester. Dette ble starten på min interesse for opera som tilskuer også. Jeg ble nysgjerrig og fengslet av at opera kunne kombinere både drama, klassisk musikk og vokal på én og samme tid.   
Føler du at mangfoldet er bredt nok blant UIO sitt publikum og blant ambassadørene? 
Definitivt, fordi vi som ambassadører for operaen representerer unge fra ulike steder i Oslo, ulike aldersgrupper, begge kjønn, ulike studiebakgrunner og ulike fritidsinteresser. Mange har en bakgrunn fra opera, klassisk musikk eller ballett, mens andre ikke har det. Så sånn sett er vi en rimelig heterogen gruppe og målet om å rekruttere nye operaentusiaster blir lettere når man kan relatere seg til de man ønsker å nå ut til. Det at publikum stadig blir en mer mangfoldig gruppe unge mennesker, kan vi i stor grad også takke sosiale medier for.
Interessen for arrangementer som «Ung i operaen» er høyest i aldersgruppen 25-30, men disse nærmer seg den øvre grensen for å delta på nettopp disse populære eventene. Mitt inntrykk er at denne gruppen også liker den sosiale mingle-atmosfæren vi har klart å dyrke frem på våre arrangementer, og at særegne forestillinger for folk på deres alder vil være et lavterskel-tilbud og et populært alternativ til det å gå med folk i alle aldre der majoriteten er 50+. Ung i operaen åpner opp for at operaen som kunstart fornyes og sikrer sin posisjon i kultur-Norge. Jeg håper at vi fremover også får muligheten til å arrangere disse eventene for unge, samt at vi kanskje kan utvide satsingsfokuset vårt til også å gjelde gruppen rett over 30. Jeg har nemlig i lang tid hørt at 30 er det nye 20…
 Hva gir deg størst glede ved å være ambassadør? Det er flere ting som gir meg stor glede ved det å være ambassadør, blant annet alle de nye vennene jeg har fått og alle forestillingene jeg har fått lov til å oppleve. Men det aller største må være den stoltheten og gleden jeg føler når jeg introduserer personer som ikke har vært vant til å gå i operaen for opera. Hos de aller fleste gir opplevelsen mersmak.
 Hvis du kunne drukket kaffe med en historisk person, hvem ville det da vært? Judit Polgár, grandmaster i sjakk og verdens fremste kvinnelige sjakkspiller gjennom tidene.

Takk for praten! Og masse lykke til videre med både jobb og fritid.

 

_mg_8131
Foto: Patricia Varela

Pausen er straks over, Patricia har fulgt Carmen som en skygge og er nå tilbake i foajeen for å få med seg siste del av forestillingen. Dødsstøtet. Vi har sett den flere ganger før, så noen  overraskelser blir det ikke, men beveget, sint og opprørt blir vi alltid. Uansett. «Jeg vil heller dø enn å ikke ha friheten til å elske den jeg vil». Carmen drømmer om å kunne leve ut sin kjærlighet, her og nå sier regissør Calixto Bieito. – Det er dette som er som er umulig for Don Josè å akseptere eller forstå. Han er besatt av henne, sykelig. I dag ville vi gitt ham en diagnose og sagt at han hadde en personlighetsforstyrrelse. Han er en tragisk figur, men det er Carmen som mister livet, så tragedien er først og fremst hennes.

 Fri er hun født og fri vil hun dø!

Carmen hadde sin urpremiere for nøyaktig 140 år siden, ved Opera Comique i Paris i 1875. men siden den gang har Carmen blitt fremstilt som alt fra en femme fatale til et offer for mannlig brutalitet. Uansett, Carmen vil alltid røre deg. Temaene er like aktuelle nå som da.

CARMEN-2015
Foto: Erik Berg
_mg_8395
Foto: Patricia Varela
485581_10155164135465694_2232329407875639582_n
Foto: Erik Berg
_mg_8414
Foto: Patricia Varela

Er du interessert i å vite mer om Ung i Operaen, om neste forestilling om det å være ungdomsambassadør? På Faceboook og på Instagram finner du de under @ungioperaen. Ikke nøl med å ta kontakt, kanskje du er en av de som aldri har vært i operaen, men har kjempelyst. Da venter de på å høre fra deg. Husk at midt i hjertet av Oslo, ligger et flott og moderne operahus som har lagt alt til rette for at alle skal føle seg velkommen. Ikke er det noen kleskode og du får billetter ned til 100,-. Det er åpent 7 dager i uken og tilbyr kunst i særdeles høy kvalitet og på et internasjonalt nivå.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s