«Nordens Verona» – Vi tester opera under åpen himmel på Oscarsborg. #madamabutterfly

Det er Lørdag morgen. Jeg står opp altfor sent. Alle vennene mine er på Øya og snapchat spyr ut filmsnutter med alt for mye bass. Jeg gleder meg til å rømme byen en liten stund. Tiden går altfor fort og kroppen henger ikke helt med. Jeg prokrastinerer ved å kose pus på magen, pakke masse rart og lage fancy omelett. Konsekvens: Jeg må løpe til bussen for å rekke B21 båten fra Aker brygge. På bussen får jeg tilbake normal hjerterytme og får tid til å sende mail og sjekke værmeldingen. Yr.no melder opphold og sol etter 18.00 ish. Perfekt!- siden forestillingen starter 19.30. Alikevel har jeg pakket to ullgensere, regnponcho og skalljakke. Ah…sommer i Norge! Min punktlige fotograf Patricia er allerede på plass. Vi gleder oss! Går ombord. Betaler 72, spenn- fra Aker Brygge til Oscarsborg for 1 time og 10 minutter i strålende solskinn. Det der burde man jo gjøre med eller uten bestemt destinasjon.

_MG_2472
Foto: Patty Varela

Vi ankommer Oscarsborg med iver og søtsug. Hvorfor kjøpte jeg ikke den Snickersen på Narvesen? Det eneste som serveres på rutebåten er svart kaffe. Men det finnes andre alternativer for å ta seg til øya. For eksempel tilbyr Huldra sin Operaferge som går fra Aker Brygge kl 17.00 og ankommer Oscarsborg 18.45. På Huldra kan du nyte restauranter, barer og soldekk. Her er prisen litt stivere,men for 315 kroner får du et vorspiel på vann. Du kan også reise fra Sandvika med Rigmor som serverer tapas, anektdoter om oslofjorden og forfriskninger. (ja, alkohol ja.) Denne turen har lenge vært utsolgt og mye fordi det mest sannsynlig er Oslofjordens hyggeligste båt. Har du 12000,- eller mer til overs så kan du bestille VIP båt som henter, serverer og leverer deg og ditt selskap til og fra øya. All info om transport finner dere her.

Vi trasker 4 minutter oppe en bratt bakke til Oscarsborg Hotell & Resort. Andpustne. Meget hyggelig resepsjonist gir oss 2 rom med utsikt mot Håøya. Vi føler litt vi er på leirskole. Murbygninger med lange ganger og linoleumgulv. Men alt er kjempefresht og innbydende. Ryddig og rent. Vi kaster av oss kamerautstyr og ullgensere. Blodsukker: kritisk lavt. Restaurant Forpleiningen ligger på en flott patio på hotellets andre etasje med fantastisk utsikt over Drøbaksundet.

Mye godt på menyen men tiden flyr fra oss og straks har vi avtalt å møte Eli Kristin Hansveen (Madama Butterfly) i sminken. Jeg kaster i meg en toast med hjemmelaget skagenrøre, Patricia en bolle pommes frites. Det burde holde oss i gang en stund. Jeg tar med meg rødløksånden og sitteunderlaget og trasker bort til borgen. Og wow for en borg! Sist jeg var her var jeg 14 og sykt forelsket i en 16 åring fra Veitvet. Navnet hans har jeg glemt men han hadde egen båt, bølgete brunt hår og luktet Aqua Di Giò. Den sommeren lærte jeg om senkningen av Blücher, gutter og sommerfugler.

Vel fremme i festningen møter vi produsent Jonas Olsen som droppet BI og kortbukser til fordel for scenisk arbeid. Det liker vi! Vi ble ønsket velkommen og vist til sminkerommene oppe i 2 etasje, festningstyle. Vi måtte passere en kanon før vi fant døren. Just sayin`. I de litt slitne murveggene sitter det mye historie. Energien der inne er nesten fysisk.

I sminken står ansvarlige Therese Lia og gjør seg klar for forestillingens hovedrolle Eli Kristin Hansveen. Som forøvrig droppet parykk og farget håret mørkt for et mer troverdig rolleuttrykk. Methodacting! Vi digger det. Eli Kristin er til vanlig blond, så det å være brunette føles litt som et ufrivillig feministisk og sosialt eksperiment. Men det skal vi ikke gå noe særlig inn på akkurat nå.

Tilbake til sminke og hår; Det tar ca 1 time for Eli Kristins transformasjon til Butterfly. I mellomtiden har forestillingens tenor Henrik Engelsviken (Pinkerton) rukket å sykle fra havna, skifte, fikse hår, sminke seg og varme opp. Til og med i kunsten bruker menn mindre tid på badet. Those lucky bastards.

Jeg sender fotografen ut i publikumsområdene slik at vi kan fange forventinger og innslipp på bilde. I området utenfor borgen er det store hvite telt med bord og bar. Her kan du kjøpe iskald øl, vin, sjokolade, mat ,kaffe og mineralvann. Og det beste!; Du kan ta det med inn. Jeg er stor tilhenger av å kunne ta med seg et glass inn i salen/borgen. Ved inngangen kan du også kjøpe pledd, poncho, og program. Dette gjør meg lykkelig langt inne i sjelen. Noen har tenkt. Langt. I teorien kan du reise hit med bare Visa-kort og tannbørste.

Fotografen er forsvunnet. Hun har fått kunstnerisk feeling. Så jeg tar meg en kald Ringnes så lenge og nyter deilig kveldssol.

_MG_2140
Foto: Patty Varela

Køen inn til selve sceneområdet vokser, og den ser ut til å bevege seg sakte. Med bare en inngang er ikke det veldig rart. Folk er i veldig godt humør og smiler til alle de frivillige og militære vaktene som passer på at alt går som det skal.

Fotograf tilbakevendt, trygt på plass, rad 9, Felt D. Tribuneplass med fantastisk sikt til scenen. Tusen takk @Oscarsborgoperaen for strålende plasser. Scenografien (Leiko Fuseya) varmer kroppen min på 3 sekunder. Masse grønt, kirsebærtrær og fargerike blomster. Gleder oss! Skål.

_MG_2207

Oslofjord Kammerfilharmoni under ledelse av Peter Szilvay åpner kvelden. Det samme gjør de mange svalene som stuper ned mot scenen og leker seg i solnedgang. De er ikke med planlagt og akk så vakkert det er! Opera under åpen himmel har foreløpig meg i sin hule hånd.

1.akt varer i ca 1 time. Vi tar pause, er litt småkalde så nå er det godt å bevege litt på seg. 15 årige Cio Cio San har nettopp giftet seg med en feig amerikansk soldat med sleik. Jeg er ikke imponert over forholdet. Men så absolutt imponert av musiseringen. Eli Kristin Hansveen gir oss alle en del av seg selv og min første (og flere etter det) ståpels gikk til henne. Pinkerton (Henrik Engelsviken) synger blant annet, mens han skuler på sin nye (barne) brud: «Hun ser ut som et lite ekorn når hun vikler av seg klesdrakten». Herregud, stakkars jente. Dette må jeg drikke bort.  Vi hilser på ensemblet og låner toalettet.

Pausen varer i ca 30 min. Vi finner plassene og gleder oss til 1,5 time med herlighet! Med vilje leste jeg ingenting om Madama Butterfly på forhånd. Siden jeg så min aller første opera for 2,5 år siden (Carmen) er det fortsatt mye jeg ikke har sett eller kjenner til. Butterfly en av de. Og førstegangsopplevelsen er unik. De verner jeg om så godt jeg kan. Det ender opp med å bli en veldig sterk opplevelse. Og under hele 3.akt sitter gråten midt i halsen. Hege Høisæther som Suzuki synger med en så stor smerte i at hjertet mitt vrir seg i brystkassen. Det samme gjør Eli Kristin. Takk.

IMG_5429
foto: Tim Crome
_MG_2227
Foto: Patty Varela

Vi elsker kostymene, statistene og koristene. De hadde alle glidd rett inn i valgfri sesong av RuPauls Dragrace. Applausen er forløsende, og det er en strålende gjeng på scenen i kveld. Jeg har fått ladet mine kulturelle batterier og vi går fornøyd mot Havnekroa for en øl og kunstnerisk elting. Hørt på vei ut av borgen: «(Mann:ca 45, Tonefall: kry som en hane og overrasket) «Jeg gjespet ikke en eneste gang». Dette er et kompliment altså! At opera ikke er kjedelig og søvndyssende slik mytene sier. Oscarsborgoperaen har et variert publikum med nybegynnere, veteraner, og sånne som oss; som aldri kan få nok. Og som ydmykt takker for alt dere gir av dere selv fra scenen.

Å sovne til bølgeskvulp er mest sannsynlig meningen med livet. Tusen takk til Oscarsborgsoperan og Oscarsborg Hotell for et deilig døgn i Drøbaksundet.

Vi ses neste år!

//Fat Lady

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

2 kommentarer Legg til din

 1. Anne Felberg sier:

  Tusen hjertelig takk for herlig rapport! Hilsen operasjef Anne

  Liker

  1. FatLady sier:

   Hei Anne! Tusen hjerterlig takk for varm mottagelse. Beste hilsen, Fat Lady.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s