Lunsj med Désirée Baraula, stile italiano.

Det er Onsdag. Fat Lady har tatt seg en (relativt) velfortjent ferie fra sin ordentlige jobb. Jeg velger et lunt bord inne på fransk-italienske Brazzeria. Servitøren vår heter Artemis (fantastisk navn!), hun kaller meg for baby og hyller meg for at jeg drikker øl til lunsj. Jeg gjør en introvert high five med meg selv. Føler meg eksotisk og tenker at ingenting passer vel bedre enn italiensk mikrobrygg & salat Nicoise når man skal møte en ektefødt italiener som også snakker fransk. Og tysk. Og ønsker å lære seg russisk.

Désirée kommer rett fra massasje, og sender melding om at hun kanskje blir 10 minutter sen. Det gjør hun ikke. Hun kommer så presis som det går. Bærende på en pose noter. Så klart. Det er vel slikt man drasser på når man jobber med opera. Hun bestiller seg en eplemost. Det er visst veldig bra for hals og stemme. Sangere vet slikt.

_MG_6814.correction
Foto: Patricia Varela – Make Up: Thomas Anholt & Camilla Aurora Andersen

Désirée er for øyeblikket solistpraktikant på Den Norske Opera & Ballett, og det har hun vært siden August 2015. Mens hun gikk siste året på Operahögskolan i Stockholm i 2014 ble stillingen utlyst, og hun kastet seg over søknaden med en gang. Alle piler pekte mot vest siden både kjæreste og drømmejobb befant seg i Oslo. Etter mye om og men fikk hun endelig dratt til Bjørvika og sang seg til jobb på flekken. Og da mener jeg (nesten) bokstavelig talt på flekken. 45 minutter etter å ha fullført audition ble hun tilbudt stillingen som praktikant og mezzo. Vi syns ikke det er rart. Hun synger nydelig.

«Opp med humøret, jeg tror ikke du er sopran, jeg tror du er mezzosopran»

Men det var ikke mezzosopran Désirée skulle bli. Hun ble coachet som sopran fra starten ,og i overraskende lang tid. Til den dagen hun var på audition for Guildhall School of Music &Drama i London. I juryen satt blant annet en kvinne ved navn Laura Sarti. En italiensk mezzosopran med høy fartstid og stor respekt. Désirée sang litt Debussy, litt Brahms og «deh vieni non tardar» fra Figaros Bryllup. Etterpå satt hun seg tungt i venteområdet med en dårlig følelse. Etterpå kommer Laura Sarti ut og slår seg ned ved siden av Désirée og sier; «Opp med humøret, jeg tror ikke du er sopran, jeg tror du er mezzosopran» Og med det utviklet det seg et elev/lærer forhold, heldigvis. Désirée var på rett vei.

Désirée er født og oppvokst på søder i Stockholm. Pappa Baraula kom til Sverige da han var meget ung, og så etter en stund traff han sin kone – og på 80 tallet kom Desiree til verden, med kraftige lunger. Du vet, det barnet som alltid sang høyest på korøvelsen – ja, akkurat slik. Hun vokste opp i et meget musikalsk hjem der begge foreldre fylte hjemmet med klassisk musikk og annen kunst. Blant annet er pappa Baraula en veldig dyktig pianist. Adolf Fredriks musikkskole, sangtimer, ballett og teaterutdannelse oppsummerer kort hennes tidligere år, og før musikken ble en bevisst del av livet hennes gikk Désirée 1,5 år på juristlinjen i Stockholm. Selvom kunsten vant det foreløpige slaget, er utdannelsen som justitia alltid aktuell og kan fullføres når hun selv ønsker det.

«You had me at ciao.»

Désirée veksler uten anstrengelse mellom morsmål og svensk. Når hun snakker italiensk med Artemis, ja da smelter jeg litt ekstra. ‘You had me at ciao’  tenker jeg.  Til og med navnet hennes bærer preg av det ‘lille ekstra’. Hvilken vei skal apostrofene egentlig? joda, de skal helle mot høyre. og det er to av de.

Ja, også slår hun meg som et menneske som følger hjertet sitt, intuitivt og genuint. Og hennes favoritt tv-serie er Downton Abbey. Selv om hun aldri har sett en eneste episode. «jeg bare vet jeg kommer til å elske den».

12509666_10153333252812143_7373324263500870635_n

Siden uteksamineringen i Juni i fjor kan hun nå legge bak seg 10 forestillinger som Annina i La Traviata, Glaša i Katja Kabanova, Der Komponist i Ariadne auf Naxos, Mezzosopran i Nasjonalballettens Anna Karenina, Min bror er Don Juan på Operaen i Stockholm, Der Komponist i Ariadne Auf Naxos på Scene 2 på Operaen, Operapuber og konserter. Drømmerollene er mange, men Carmen og Lucretia (the rape of Lucretia)  nevnes raskt.

Fat Lady tenker høyt: Unge kvinne, verden ligger for dine føtter. Forsyn deg! Men styr unna rare sykkelturer i Tyskland.

Solistpraktikantene er lovet roller i minst 2 forestillinger per sesong, slik at praktikanttiden blir så verdifull som mulig. For øyeblikket har hun fullt opp som brudepike i Figaros Bryllup.  I kommende sesong vil du kunne oppleve Desiree som Mercedès i Carmen, Kate Pinkerton i Madame Butterfly og Tisbe i La Cenerentola.

Hun blir brått litt sentimental og reflekterer over den siste tiden. Takknemligheten er stor. «I løpet av mitt siste år på Operahögskolan traff  jeg min kjærlighet Markus, og fikk jobb på Den Norske Opera & Ballett. Hva har jeg gjort for å fortjene dette?»                                                                                                                                                                              

Det er jeg overbevist om at er meget velfortjent.

– Hvordan trives du i Oslo?

«Jeg elsker Oslo. Jeg har en enorm ømhet for denne byen, og for nordmenn. Mye takket være den varme mottakelsen på Operaen og med mulighetene den symboliserer. Det er noe veldig unikt med den bygningen og med menneskene som gir den liv.

Det er tid for kaffe. Hvordan foretrekker du kaffen din? «Cafè Machiato».

Såklart. Ekte italiensk og full av gnist.

– Jeg foretrekker en mer moderat gnist,  ‘en dobbel cortado takk’

 

Nå kommer en rekke random spørsmål:

På en skala mellom 1-10, hvor gira er du på livet akkurat nå? 8 , Iphone eller Android «Va f.. är skilnaden?» , Hva er den kuleste tingen i dette rommet?  Takhøyden. Hva er din favoritt restaurant i Oslo? Baltazar Ristorante & Enoteca , Hva digger du mest å ha på pizzaen? La mozzarella di bufala .  Dån. , Favoritt mat: All fersk mat, Favoritt drikke: Vann, Favoritt dessert: en type bærkompott med vanilje saus.- Favoritt band: Queen. Yas.– Hvis livet ditt var en sang, hva ville tittelen vært? Ain`t No Mountain High Enough.     Hvis du kunne synge en duett med noen, hvem ville det vært? Mario del Monaco. , Hvis du kunne briljert på et instrument, hvilket? Harpe. , Hva er ditt spiritanimal: Tiger. Grrr.., Beste gaven du noen gang har fått: Markus, En person du hadde ønsket å ta en kaffe med: Mozart, Hvilket land drømmer du om å reise til: Nepal. , Favorittfarge: Blodrød, Farge du misliker: Ertegrønt, Hvilken farge har du på sokkene i dag: ertegrønne.  Morsomt!, Pilates eller Yoga: Yoga, Jogging eller svømming: Svømming, Hva er det rareste ordet på norsk: Rompetroll, Hva er ditt favorittord: Fantasti, Brenda eller Kelly i Beverly Hills? Kelly, Beste måten å slappe av på: Kjærlighet, Har du hatt en egen kastanjett lærer? Ja. 

Hvem har vel ikke det? Artsy. 

 

//FatLady

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s